dissabte, 9 d’octubre del 2010

Un viatge pel Mapa Literari Català



Sovint quan llegim un llibre ens traslladem mentalment als llocs que descriuen els diferents relats. Fem un recorregut pels paisatges i ens imaginem amb tota mena de detalls com són aquests indrets.

Des de fa uns mesos tenim una eina que facilita força aquest viatge i que, gràcies a les noves tecnologies i a les possibilitats que ofereix el web 2.0, va encara més enllà.


L'associació Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari Català, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, ha elaborat el Mapa Literari Català, una aplicació web basada en la tecnologia de Google Maps que permet consultar i associar diferents punts de la geografia mundial amb textos de la literatura catalana i dels seus autors.

Cada localització contextualitza l'obra i l'autor i està formada per un text relacionat amb el territori així com tota una sèrie de continguts multimèdia que enriqueixen l'experiència del lector: fotografies d'època dels escriptors, dels seus manuscrits o del paisatge, diferents tipus de vídeos i àudios de les obres literàries amb la locució de Pere Arquillué, Rosa Cadafalch, Carme Callol, Anna Maluquer, Mercè Managuerra, Santi Ricart, Cinta Massip i Carles Sales.

Actualment el web recull 415 textos, corresponents als 31 autors, com Mercè Rodoreda, Santiago Rusiñol, Narcís Oller, Maria Àngels Anglada, Artur Bladé, Josep Pla, Martí i Pol o Joan Maragall, entre molts d'altres. L'eina s'anirà ampliant de mica en mica, incorporant-hi itineraris i altres traces dels autors en el territori.

L'aplicació també recull la localització dels centres de patrimoni literari i centres d'estudi que conformen l'associació Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari Català, amb informacions pràctiques de la institució i, en alguns casos també, amb la possibilitat de visitar virtualment el seu espai.

L'aplicació també proposa diferents rutes literàries, que poden ser recorreguts tant virtuals com practicables. En el primer cas, es tracta de traçats ficticis que recreen l'acció d'una obra literària. En el segon el Mapa Literari Català permet la descàrrega del traçat GPS i d'una Guia imprimible, on queden recollits tots els textos, fotografies i contextualitzacions que conformen la ruta literària. Igualment el Mapa ofereix la possibilitat de descarregar un arxiu KML per a reviure la ruta virtualment amb Google Earth. Actualment, l'aplicació web conté 8 rutes que recorren els espais vitals i creatius d'escriptors com Mercè Rodoreda, Josep Pla, Joan Vinyoli, Artur Bladé, Miquel Martí i Pol o el mateix Jacint Verdaguer.

Durant tot aquest any 2010 està previst el desenvolupament de l'eina per a la seva consulta amb smartphones com l'Iphone. Aquesta darrera evolució tecnològica reforçarà la influència del Mapa en camps com l'ensenyament, la difusió del patrimoni literari i paisatgístic català així com el turisme.



2 comentaris:

  1. Un viatge molt interessant aquest. Igual que el teu!
    Si no et fa res, t'acompanyo!

    ResponElimina
  2. L'he descobert fa poc, el mapa literari, i m'encanta perdrem-hi quan tinc un ratet. Una bona recomanació!

    ResponElimina