divendres, 6 de novembre del 2009

El viatger 2.0





Fins no fa massa temps si volíem viatjar anavem a una agència de viatges, carregavem un bon plec de catàlegs i, finalment, ens decidíem a planificar la nostra ruta anant de nou a l'agència. Després marxavem de viatge i un cop retornats revelavem les fotos i les ensenyavem a amics, familiars i coneguts.

Les noves tecnologies i les noves eines que han aparegut destinades a informar i gestionar els viatges han representat un canvi en aquesta manera de viatjar. Ara podem viatjar només de manera virtual, si volem, o bé combinar el viatje real amb el virtual per tal d'obtenir un resultat molt millor. Podem conèixer opinions i comentaris d'altres persones que han estat al mateix lloc. Podem saber quina serà la previsió del temps, veure fotos dels llocs que volem visitar, saber com arribar-hi o bé quines visites ens recomanen fer.

Un viatger 2.0 comparteix el seu viatge i dóna a conèixer les seves experiències a tothom. A diferència del que passava abans amb el viatger tradicional que es limitava a ensenyar les fotos, un cop revelades, a l'entorn familiar més immediat, el viatger 2.0 pot compartir l'experiència als nivells que ell mateix decideixi, publicant imatges i textos a la Xarxa a través de blocs, canals de vídeo o de foto, xarxes socials, etc. També cal destacar la immediatesa que les eines i la tecnologia permeten per posar en pràctica aquesta compartició. Ara ja no cal esperar a haver acabat el viatge per compartir o explicar les nostres experiències o bé ensenyar les nostres fotos o videos. Només necessitem un ordinador portàtil o bé anar a qualsevol dels nombrosos cibers que trobem arreu del món i mostrar com es va desenvolupant el nostre viatge.

El fet que tinguem l'ocasió de preparar, planificar o trobar el màxim d'informació prèviament a l'inici del viatge no vol dir que ens haguem de cenyir a un guió preestablert. La improvisació hi pot ser igual. Totes aquestes eines de preparació del viatge poden servir per fer un esquema d'allò que farem però també cal estar atent a tot allò nou o imprevist que puguem trobar al llarg del viatge i aprofitar-ho encara que inicialment no ho tinguessim al guió.

Tot i les noves i millors capacitats d'obtenir la informació i de gestionar el viatge, mai hauríem de perdre aquell toc personal que farà que, encara que coincidim en destinacions, el nostre viatge sigui una mica diferent del que han fet els altres.

I per aconseguir tot això, només cal que fem ús de les eines disponibles que hi ha a la Xarxa, a més a més de buscar el màxim d'informació possible a través de diversos llocs web.

Acabo comentant algunes d'aquestes eines. Si cal, més endavant en seguiré parlant.

A través dels àlbums virtuals tenim la possibilitat de compartir fotos amb qualsevol persona arreu del món. Tot i que n'hi ha d'altres les opcions més conegudes són
Flickr i Picassa, integrat a Google.

El mateix passa amb el vídeo. Avui en dia ja no cal que convidem amics, familiars i coneguts a veure interminables sessions de pel·lícules dels nostres viatges al sofà de casa. Ho podem penjar directament a la Xarxa i deixar que siguin els altres que trïin si ho volen veure o no. Probablement en més d'una ocasió ens sorprendrà agradablement la quantitat de visites que poden arribar a rebre alguns dels nostres enregistraments. Les eines més utilitzades per compartir vídeo són
Youtube, Blip.tv, o Vimeo, entre altres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada